Amarone della Valpolicella Classico

Dodaj do ulubionych

Ostatni raz ten produkt został dodany do koszyka: 2019-01-16

 

Zasady dostawy

 

Reklamacje i zasady zwrotu

 

Polityka bezpieczeństwa

Firma Tommasi została założona w 1902 roku. Początkowo funkcjonowała jako małe, winne gospodarstwo dziadka Giacomo, lecz na przestrzeni lat rozwinęła się w największą rodzinną posiadłość w Valpolicella Classico, prowadzoną przez czwartą generację rodziny. Obecnie obejmuje 195 hektarów winnic, w tym 105 hektarów w Valpolicella Classico. Tommasi znajduje się w Pedemonte, w północno-zachodniej części Werony, w sercu regionu historycznego regionu „Classico”, w którym produkowane są najwyżej jakości wina.
Amarone della Valpolicella wytwarza się ze szczepów winogron rodzimych dla obszaru Valpolicella, głównie z Corvina i Corvinone oraz innych winogron, takich jak Rondinella i Oseleta. Szczepy te są szczególnie dobrze dopasowane do procesu appassimento. Podczas suszenia owoce Corvina ulegają aktywacji genowej, tak jakby miały w sobie drugie życie, które pozwala rozwijać w winie aromaty wiśni i fiołka, a także większą strukturę i ciało.
Wino jest złożone, gładkie i nasycone, ma głęboki, rubinowy kolor z odcieniami granatu. Śmiało można określić je jako pełne elegancji. Czuć w nim dużo nut wiśni, śliwki, espresso, cygara i gorzkiej czekolady. Tommasi Amarone jest winem, które może z dumą służyć przy specjalnych okazjach, szczególnie pasuje do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.
IT149

Opis

Kolor
czerwone
Producent
Tommasi Viticoltori - Tommasi Family
Rocznik
2013
Kraj
Włochy
Apelacja
D.O.C.G. Amarone della Valpolicella Classico
Region
Veneto
Szczep
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Oseleta
Dojrzewanie wina
30 miesięcy

Specyficzne kody

Recenzje

Brak recenzji użytkowników.

Napisz recenzję

Amarone della Valpolicella Classico

Napisz recenzję