Zasady dostawy
Reklamacje i zasady zwrotu
Polityka bezpieczeństwa
Początki tej posiadłości sięgają XII wieku, kiedy to Cystersi z opactwa Vertheuil posadzili w niej pierwsze winorośle. Chateau Clarke swoją nazwę zawdzięcza irlandzkiej rodzinie, która te włości w 1771 r. Po ponad 200 latach uprawy winorośli i produkcji win przez kolejnych właścicieli, posiadłość została zakupiona w 1973 roku przez Barona Edmonda de Rothschild. Dzięki ogromnym inwestycjom finansowym, związanym z całkowitym odnowieniem winnic, zakupem ajnowocześniejszych sprzętów oraz odrestaurowaniem budynków, zapewniono najlepsze możliwe warunki do wyjątkowej ekspresji Merlot - głównego a zarazem nietypowego, jak dla tej apelacji, szczepu czerwonej odmiany winorośli wykorzystywanego do produkcji tego wina. Od pierwszego rocznika wina Chateau Clarke w 1978 roku, jego jakość nigdy nie przestała się poprawiać. Wino to stało się autorytetem dla pozostałych win z tego regionu.
Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z których 2/3 stanowiły beczki nowe a 1/3 beczki jednoroczne.
W nosie złożone i bogate, z wyraźnymi aromatami jagód leśnych, czarnych wiśni, nutami lukrecji, dębowymi i mentolowymi. W ustach wino jest pełne, okrągłe i mocne, o aksamitnych taninach, doskonale zrównoważone. Chateau Clarke ma wielki potencjał starzenia. Najlepiej je pić na przestrzeni lat 2019-2031. Idealne do grillowanych mięs, potraw z jagnięciny oraz wykwintnych serów.
Brak recenzji użytkowników.