Zasady dostawy
Reklamacje i zasady zwrotu
Polityka bezpieczeństwa
Barolo D.O.C.G. Wino „Monvigliero” rośnie w winnicach z jednego z najlepszych obszarów Verduno, położonego w Barolo na wysokości od 200 do 300 stóp nad poziomem morza. Monvigliero można właściwie uznać za prawdziwego „grand cru” Verduno o najwspanialszym przykładzie elegancji. Średni wiek winorośli wynosi 25 lat. Są uprawiane na południowej ekspozycji w wapiennych glebach gliniastych o gęstości około 5000 roślin na hektar. Po zbiorach winogrona są tłoczone, a moszcz jest fermentowany w stalowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze (po krótkim okresie kontaktu z suchym lodem, aby zwiększyć złożoność i aromat trzech lat spędzenia w beczkach z francuskiego dębu). Smak elegancki, wytrawny, intensywny, mocny, ale aksamitny i harmonijny. Wino dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałym serem. Zaleca się pić go w temperaturze 18-20° C, ostrożnie dekantując.
Winiarnia istnieje od ponad 45 lat. Założona przez Franco Pontiglione, Carlo Pontiglione oraz Giuseppe Priola, pod nazwą Bel Colle. Marzenie braci stało się rzeczywistością. Naturalna ekspozycja wystawiona na południowy zachód od klasycznego popołudniowego słońca, gdzie szczególny mikroklimat predestynuje do produkcji wina Barolo i Barbaresco, które jest bardzo aromatyczne, delikatne, o zrównoważonym ciele i miękkich taninach.
Brak recenzji użytkowników.