Zasady dostawy
Reklamacje i zasady zwrotu
Polityka bezpieczeństwa
Château l'Esparrou został zbudowany w latach 1889–1891 przez duńskiego architekta Petersena, który po upadku Roussillon zaprojektował na przestrzeni pół wieku większość zamków tego złotego wieku dla winorośli. Château l'Esparrou od dawna cieszy się dużą renomą: słynny „Przewodnik po Francji” z 1813 roku już zaklasyfikował te wina do najlepszych crus Roussillon.
Winnica rozciąga się na glinianych wzgórzach w pobliżu słonego jeziora Canet i Morza Śródziemnego, z zapierającym dech w piersiach widokiem na górę Canigou. 60 hektarów winorośli otoczone jest dzikimi, naturalnymi przestrzeniami sklasyfikowanymi jako „Natura 2000”, zbocze wzgórza znajduje się w sercu wyjątkowego i chronionego środowiska - „winnicy wyspiarskiej”.
Wino powstało wyłącznie na bazie białego szczepu Grenache, którego winogrona zostały zebrane ręcznie ze starych, ponad pięćdziesięcioletnich winorośli. Wino leżakowało w małych dębowych beczkach.
Olśniewająca seria aromatów emanuje z tego doskonale zbalansowanego Rivesaltes Ambré z nutami suszonej moreli, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich. Idealny towarzysz do foie-gras, deserów z żółtych owoców, chleba imbirowego i makaroników, nie wspominając o aperitifie z suszonymi owocami lub miękkimi serami.
Brak recenzji użytkowników.