Vesevo Beneventano Aglianico

Dodaj do ulubionych

Ostatni raz ten produkt został dodany do koszyka: 2020-04-26

 

Zasady dostawy

 

Reklamacje i zasady zwrotu

 

Polityka bezpieczeństwa

Aglianico jest powszechnie uważane za jeden z najszlachetniejszych szczepów czerwonych odmian winorośli i jest kojarzone z południowymi regionami Włoch takimi, jak Campania i Basilicata. Szczep dojrzewa bardzo późno, co ogranicza możliwość jego uprawy w regionach położonych bardziej na północ. Od kilku lat z powodzeniem uprawiany także w Australii i Kalifornii. Vesevo Aglianico jest wyprodukowane wyłącznie ze szczepu Aglianico. Po zbiorach winogrona są szypułkowane i delikatnie przeciskane w prasie. Maceracja i fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, przez 10-15 dni. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 8 miesięcy.
To ciemnoczerwone wino pełne fioletowych refleksów jest złożone i intensywne, zarówno w nosie, jak i w ustach pokazują się zdecydowane nuty czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Taniny są delikatne, ale wyraźnie zaznaczone, a finisz jest długi i wytrawny.
Dobrze komponuje się z potrawami z grilla, gulaszami, dziczyzną, pieczoną kaczką, wyrazistymi serami.
Producentem tego wina jest renomowana firma o światowej sławie – Farnese Vini – która przez 3 lata z rzędu uznana została za najlepszego włoskiego producenta win.
IT770

Opis

Kolor
czerwone
Producent
Vesevo - Farnese Group
Kraj
Włochy
Apelacja
I.G.T. Beneventano
Region
Campania
Szczep
Aglianico
Dojrzewanie wina
8 miesięcy

Specyficzne kody

Recenzje

Brak recenzji użytkowników.

Napisz recenzję

Vesevo Beneventano Aglianico

Napisz recenzję