Roccato

Dodaj do ulubionych

 

Zasady dostawy

 

Reklamacje i zasady zwrotu

 

Polityka bezpieczeństwa

Rocca delle Macie stworzyła pierwszą butelkę Roccato w 1988r. To wino do tej pory w równych częściach opiera się na szczepach Sangiovese i Cabernet Sauvignon, które są starannie wybierane, poddawane osobno procesowi winifikacji, następnie również osobno dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego przez okres od 9 do 14 miesięcy. Po tym czasie następuje połączenie gron, które dojrzewają razem przez 3 miesiące w dębowej beczce, a później przez rok w butelce. Roccato reprezentuje spotkanie najbardziej typowych korzeni Sangiovese z nowoczesnością symbolizowaną przez Cabernet.

Wypełniające usta, aksamitne wino o głębokiej rubinowej barwie z refleksami granatu. Bogate w aromaty jeżyny, śliwki i lukrecji, z subtelnymi nutami kakao, wanilii, kawy. Ciepłe i wyważone na podniebieniu ze spójną strukturą tanin, które wspierają długi finisz wina. Roccato ma dobrą mineralność i garbnikową strukturę, która zapewnia potencjał do długotrwałego starzenia się, do 20 lat. Doskonale komponuje się z ciężkimi sosami, mięsami, potrawami z dziczyzny oraz z twardymi serami.

IT73

Opis

Kolor
czerwone
Producent
Rocca delle Macie
Rocznik
2010
Kraj
Włochy
Apelacja
I.G.T. Toscana
Region
Toscana
Szczep
Cabernet, Sangiovese
Dojrzewanie wina
12-17 miesięcy

Specyficzne kody

Recenzje

Brak recenzji użytkowników.

Napisz recenzję

Roccato

Napisz recenzję